Журі - лютий 2022

ОЛЕКСАНДР ЮНІН

Олександр Юнін

Голова журі, Україна

Заслужений працівник культури України, директор Музею-майстерні І.П.Кавалерідзе, організатор багатьох культурних заходів.

БАРТ ВАНСТЕНКІСТЕ

Барт Ванстейнкісте

Член журі, Бельгія

Скульптор. Працював сценографом, дизайнером загальних заходів, співавтором архітекторів і 25 років доцентом в Королівської академії образотворчих мистецтв у Генті, де створив два відділи: «3D мультимедіа» і «Скульптурне ательє». Виконав кілька портретних заказів для промисловців та королівської родини. Його скульптури створюються мовчки в студії - 30 років "Сам" у студії. Його роботи про Досвід та переклад Досвіду. Дихаючи світом, він наповнюється досвідом, який знову вдихається в поезію, в скульптуру.

20211209_152038

Олександр Цугорка

Член журі, Україна

Ректор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури, член Національної спілки художників України, кандидат мистецтвознавства, професор, заслужений діяч мистецтв України.

АНАСТАСІЯ МІРАНОВИЧ

Анастасія Міранович

Член журі, Чорногорія

Президент ICOM Чорногорії. Багаторічний директор Національного музею Чорногорії, директор Управління із захисту культурної спадщини Чорногорії, член Національної комісії у справах ЮНЕСКО. Анастасія є доктором історії мистецтв, художним критиком і музейним консультантом, куратором багатьох важливих мистецьких заходів в Чорногорії і за кордоном, де промоутує країну на найважливіших арт-подіях світу, таких як Венеціанське бієнале. Анастасія є активним учасником чорногорської модної сцени, вона створила кілька неймовірних проектів, у тому числі, міжнародних, таких як мультимедійний проект с Жаном-Полєм Готьє. Анастасія є важливою персоною у культурному, соціальному та політичному житті Чорногорії і міжнародному просторі.

ФЕЙЗАЛИЕВ

Фарзалієв Чингіз Абдул Меджидоглу

Член журі, Азербайджан

Директор Азербайджанського національного музею мистецтв, заслужений діяч мистецтв Азербайджанської Республіки, професор, голова Державної експертної комісії з образотворчого мистецтва. Є почесним професором Кембриджського університету (Великобританія), Національного Інституту образотворчого мистецтва та дизайну імені Камоліддін Бехзода Академії мистецтв Узбекистану, почесним доктором Тбіліської академії мистецтв, членом Міжнародної академії наук досліджень тюркського світу. Нагороджений багатьма міжнародними нагородами, у числі яких орден Франції «Мистецтва та літератури», «Медаль Леонарда Ейлера» Європейської академії природничих наук (Німеччина, Ганновер), премія "Визначна особистість у мистецтві" Міжнародного біографічного центру Кембриджського університету та інші. Куратор та учасник десятків міжнародних арт-проектів, автор понад 50 книг з мистецтва.

ЮЛІЯ ШИЛЕНКО

Юлія Шиленко

Член журі, Україна

Головний зберігач Національного музею Тараса Шевченка, член International  Council of Museums (ICOM). За багаторічну діяльність в галузі музеєзнавства та зберігання культурної спадщини нагороджена однією із найвищих державних нагород України «Орденом за заслуги ІІІ ступеню». Займається дослідженнями в галузі шевченкознавства та музеєзнавства. Активний учасник всеукраїнських та міжнародних конференцій. Брала участь у побудові експозицій Національного музею Тараса Шевченка у Києві, музеїв Тараса Шевченка у Пекіні (Китай) та Торонто (Канада). Веде активну просвітницьку діяльність, брала участь у підготовці багатьох видань, присвячених Тарасу Шевченку. Куратор різноманітних арт-проєктів в музеї та за його межами, активно займається промоцією української культури в світі та культурною дипломатією.

ОЛИВЬЕРО РАЙНАЛДИ

Оліверо Райнальді

Член журі, Італія

Його робота в основному зосереджена на людській фігурі, проаналізованій у різних середовищах малювання, графіки, живопису та скульптури. Серед його проектів - інсталяції в знакових церквах Італії, скульптура Папи Римського Павла II на площі Чінквеченто у Римі, великий барельєф римського бога Нептуна до 100-річчя автомобільної компанії Maserati. Численні персональні виставки пройшли в різних центрах світової культури, зокрема у палацах, галереях і музеях Риму та Венеції, в Музеї сучасного Мистецтва в Шанхаї, Mucciaccia Art Gallery Сінгапурі та Petronas Gallery в Куала-Лумпурі. У доробку майстра є цікаві спільні проєкти, як виставка скульптур на відкритому повітрі в Дубаї разом з британським скульптором сером Тоні Крейгом, що відбулася на запрошення Дубайського міжнародного фінансового центру (DIFC). Оліверо Райнальді нагороджений багатьма почесними відзнаками, серед яких Європейська нагорода за особистість на Кампідоліо в Римі, нагорода за особистість бренду від Азіатсько-Тихоокеанського фонду брендів (APBF), звання академіка Папської академії образотворчих мистецтв та листів Віртуозів у Пантеоні. Деякі твори мистецтва присутні в постійних експозиціях національних та міжнародних державних установ: в мерії Стокгольма (місце вручення Нобелівської премії), у будівлі ООН в Женеві, у Папській раді з культури у Ватикані, у Фонді Сумая в Мехіко та інших.

ВАЛЕРІЙ ФРАНЧУК

Валерій Франчук

Член журі, Україна

Живописець-графік-скульптор, народний художник України, член Національної спілки художників України, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка, лауреат премії ім. Василя Стуса, володар багатьох нагород і відзнак. Художник створив авторський стиль та техніку виконання. Творчий доробок митця за 30 років складає понад 5500 творів живопису, 1300 графічних робіт і біля 100 скульптур. На його рахунку понад 120 групових та 180 персональних виставок в Україні і за її межами. Твори зберігаються в  вітчизняних музеях, громадських організаціях, культурних центрах України та країн світу.

КАРЛОС ГАРСИА ЛАОС

Карлос Гарсія Лаос

Член журі, Іспанія

Скульптор і концептуальний живописець. Він навчився обробляти залізо в металоконструкціях та майстернях з ремонту автомобілів, щоб виразити все, що рухало його завдяки геометрії та філософії. Творець важливих міжнародних проектів, таких як "Вісім міст в Європі, об'єднаних мистецтвом", "Материнський інстинкт", "R-еволюція" та "Близнюки душі", де Франциско де Гойя та Тарас Шевченко були поєднані через десять його скульптур. Його скульптури та картини можна побачити на різних площах та в музеях Іспанії, України, Грузії та Китаю. Дуже активно працюємо в соціальних проектах, настільки важливих, як повернення в'язнів через мистецтво. Українське місто Умань відкрило парк, який носить його ім'я, у жовтні 2018 року та буде присвячений іспанській культурі. Невтомний митець працює над численними проектами, які втілюються в Південній Африці, Колумбії, США, Пакистані та Україні.

ОКСАНА ФУРСА

Оксана Фурса

Член журі, Україна

Художниця, ректор Арт Академії Сучасного Мистецтва ім. Сальвадора Далі, доктор педагогічних наук, професор, Президент Конфедерації дизайнерів та стилистів України. Оригінальна авторська техніка базується на грі світла і тіні у стилізованих об`єктах. Числені персональні виставки та участь у спільних проєктах здобули визнання та прихильність багатьох цінителів прекрасного в Україні та за кордоном. Поряд з активною мистецькою діяльністю, художниця виступає як відомий в Україні та поза її межами організатор дизайнерської справи, освітянин та науковець.

МІРКО ДРАГОВИЧ

Мірко Драгович

Член журі, Чорногорія

Живописець, член Асоціації образотворчих митців Чорногорії, автор численних персональних виставок в Чорногорії і за кордоном, більше 10 років працює художнім педагогом з дітьми-інвалідами, з якими організував понад 25 виставок.

АНАСТАСИЯ СИРООЧЕНКО

Анастасія Сірооченко

Член журі, США

Мистецтвознавець, партнер міжнародної компанії House of the Nobleman (Лондон, Нью-Йорк), яка надає консультації та послуги в галузі мистецтва. Куратор виставок молодих художників у Нью-Йорку, Лондоні та бієнале у Венеції. Член комісії з придбання нових робіт молодих художників у музеї Соломона Гуггенхайма, Нью-Йорк. Організатор меценатських проєктів та куратор аукціону художників у The Watermill Art Center, Нью-Йорк.

Озлем Єні

Озлем Єні

Член журі, Австралія

Художник і директор/засновник The Main Gallery в Аделаїді, Австралія. До того, як стати художницею на повний робочий день, вона насолоджувалася 18-річною академічною кар’єрою як викладач театрального сценічного дизайну, де отримала ступінь магістра та доктора філософії. Мала ряд персональних і групових виставок у Туреччині, Японії, Албанії та Австралії. Її картини та роботи з глини можна знайти в приватних колекціях багатьох країн.


НИКОЛАЙ СОЛОГУБ

Микола Сологуб

Член журі, Україна

Художник, твори зберігаються у музеях та галереях в Україні та за кордоном. Техніка, яка дозволяє художнику наблизитися до своєї мети - злиття книжкової графіки та скульптури. Брав участь у багатьох персональних та колективних виставках в Україні, Італії, США, Китаї, Німеччині, Франції, Литві, Канаді та інших країнах. Багато років ілюстрував літературно-мистецький журнал «Гільгемеш», який заснував разом з Андрієм Гущиним.

ФЕДЕРІКО АРНО

Федеріко Арнауд

Член журі, Уругвай

Скульптор, професор Університету Católica Уругваю, володар багатьох нагород та премій. Створює скульптури, інсталяції, відео та перформанс. Представник Уругваю на числених бієнале та виставках у Німеччині, Франції, Мексиці, Бразилії та інших країнах. Його скульптури прикрашають столицю Уругваю – Монтовідео. Роботи майстра знаходяться в державних та приватних колекціях Уругваю та інших країн. 
Федеріко кілька років працював координатором візуальних мистецтв у Міністерстві культури і мистецтва Уругваю, брав участь у журі конкурсних фондів для культури країни, а також у журі багатьох міжнародних конкурсів, включаючи премію Поля Сезанна.

МИКОЛА ЗІНЧЕНКО

Микола Зінченко

Член журі, Україна

Директор аукціону ARSANI. Засновник сервісу художників Promotion Gallery. Арт-дилер, аукціоніст, науковець, мистецтвознавець.

НАДІЯ ПАШЕВИЧ1

Надія Пашкевич

Член журі, Білорусь

Художник, переможець багатьох міжнародних проєктів, автор персональних та учасниця колективних виставок на батьківщині та в Україні, Китаї та інших країнах. Роботи знаходяться у державних музеях Білорусі та України та приватних галереях  і колекціях різних країн світу.

ДЖУЗЕППЕ МЕЛЕ

Джузеппе Меле

Член журі, Італія

Професор медіа-індустрії, член Ради з цифрової культури Agid, співорганізатор міжнародних арт-проектів, таких як виставки Музею Сучасного мистецтва Парижа в Сан-Паоло, Ріо-де-Жанейро, Шанхаї та інших місцях. Активно розвиває культурну дипломатію між Італією і Україною та іншими країнами.

СУРЕН САФАРЯН

Сурен Сафарян

Член журі, Вірменія

Художник, президент Спілки художників Вірменії, голова піклувальних рад Державної академії образотворчих мистецтв Вірменії, викладач Державної академії образотворчих мистецтв Вірменії. Член ЮНЕСКО та багатьох міжнародних професійних спілокПерсональні та колективні виставки проходили у ВірменіїУгорщиніФранціїНімеччиніБілорусіКитаїСловеніїІталіїСША та інших країнахОрганізаторкілька десятків виставок та міжнародних проєктів і також дизайнер лялькових вистав та свят під відкритим небом у ВірменіїІталії та інших країнах.

ГОРДАНА ТОМАШЕВИЧ

Гордана Томашевич

Член журі, Чорногорія

Багаторічний директор Вищої школи мистецтв ім. Петара Любарди в м Цетіньє, професор витончених мистецтв, ініціатор і організатор багатьох освітніх програм, семінарів, фестивалів і конкурсів, а також інших заходів, що розвивають освіту і мистецтво. Серед них - організація більш 30 виставок робіт студентів ВШМ ім. Петара Любарди, розробка освітніх програм різних напрямків для дітей і молоді, конференції в області загальної та середньої професійної освіти та ін.

МАТАН ВУКСЕВИЧ

Матан Вуксевич

Член журі, Чорногорія

Чорногорський художник, який крім живопису займається також перфомансним артом і створенням реклами. Навчає юні обдарування у своїй школі малювання MatoArt в столиці Чорногорії Подгориці.

ЛЮДМИЛА ПОГОРЕЛОВА

Людмила Погорєлова

Член журі, Канада

Директор Музея Тараса Шевченка (Торонто), формує й створює постійні та тимчасові виставки, розробляє тематичні екскурсії, займається музейними архівами й бібліотекою, підтримає зв'язки з іншими музеями та українськими організаціями в Канаді та Україні, бере участь у спільних з партнерами в Канаді, Америці та Україні проєктах, розробляє й організує пересувні виставки, веде просвітницьку роботу, постійно займається популяризацією української культури в англомовному середовищі.

ТАМАЗ АВАЛІАНІ

Тамаз Аваліані

Член журі, Грузія

Єдиний в світі художник-графік, який досконало оволодів унікальною авторською технікою створення картин звичайною кульковою ручкою чорного кольору. Автор персональних виставок і учасник численних спільних проектів, що проводились у Грузії, Україні, Іспанії, Словенії, Болгарії , Туреччині та інших країнах. За 23 роки створив понад 600 творів мистецтва, які принесли йому визнання художників, шанувальники мистецтва, а також колекціонерів мистецтва в Грузії та за кордоном. Багато творів Аваліані є в приватних колекціях Німеччини, Іспанії, Франції, Швейцарії, США та інших країн.

ЧИ ШАОТИН

Чи Шаотін

Член журі, Китай

Художник, каліграф та викладач образотворчого мистецтва, член Громадського клубу культури Китаю. Працює в унікальній китайський техніці Се-і (вираженяя ідеї). Як за звичай художник, більше піклується про вираження духовного настрою на рисовому папері, ніж про передачу деталей та точність зовнішніх рис. Все за філософіею китайскього живопису - красота та мудрість у простоті. Тому на картині видно такі технічні прийоми, як узагальнення, гіперболізація, абстракціонізація. Навчалася у видатних художників Китаю, Чанг Цзюаня, Чанг Хуайонга та Лю Цзуньганя. Її твори зберігаються у музеях та галереях різних країн. Чи Шаотін брала участь у багатьох персональних та колективних виставках в Китаї, Україні, США, Іспанії та інших країнах. Більше 10 років працює художнім педагогом, має свою школу «Піднебесна культура».

АЛЕКСАНДР УДРА

Олександр Удра (UDRA)

Член журі, Україна

Художник, організатор Міжнародного Художнього Фестивалю МАЛЮЙ.UA, куратор міжнародних арт-проєктів. В своїй творчості підіймає теми екології та відповідального споживання, його виставки з успіхом відбулися в Україні та на Балканах. Авторський стиль об’єднує творче бачення і технологічний підхід у виконанні – критики і медіа назвали його новим напрямком у сучасному мистецтві.

 
20211209_153954

Тетяна Колесніченко

Член журі, Україна

Засновник та директор Міжнародного Художнього Фестивалю МАЛЮЙ.UA, керівник промоушен та продакшен STUDIORAR, президент Асоціації з розвитку міжнародних відносин ADRUM. Активно розвиває культурну дипломатію, організувала проєкти між Україною та США, Великобританією, Чорногорією, Словенією, Азербайджаном, Туречинною, Казахстаном, Німеччиною, Італією, Іспанією, Бельгією, Уругваєм, Канадою та іншими країнами - загалом Асоціація під керівництвом Тетяни Колесніченко співпрацює з 23 державами, постійно розвиваючи культурні зв'язки між країнами та народами.

limin

Вей Лімін

Член журі, Китай

член Асоціації китайських художників України, генеральний директор Українсько-Китайського центру розвитку культури і освіти, кандидат педагогічних наук, доцент факультету мистецтв ім. А. Авдієвського Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова. Своєю діяльністю сприяє розширенню творчої співпраці та обміну культурним досвідом між Україною та Китайською Народною Республікою.

dzhavadov

Аскер Джавадов

Член журі, Азербайджан

Художник-живописець, член Національної Спілки Художників Азербайджану, учасник багатьох міжнародних арт-проєктів, персональних та спільних виставок в різних країнах світу. Має багато нагород, серед яких є відзнака 100 років дипломатичних відносин України та Азербайджану. Роботи знаходяться у приватних колекціях країн Західної Європи, України, Азербайджану, Туреччини.

bevza

Петро Бевза

Член журі, Україна

Художник, Член Національної спілки художників України, працює у жанрах живопису, скульптури, лендарту у напрямках пост авангардизму і неоекспресіонізму. Персональні та групові виставки, а також арт-проєкти за ініціацією та участю художника з успіхом проходили в різних країнах світу.

gdziev

Эльдар Гаджиев

Член журі, Азербайджан

Художник, член Союза художников Азербайджана, создатель уникальных ковров на национальные сюжеты. Персональные выставки с успехом проходили во Франции, ОАЭ, Украине и других странах. Авторские работы находятся в частных коллекциях и в музеях разных стран мира.